Predĺžili sme otváracie hodiny v Bratislave! Každý pracovný deň od 7:00 do 19:00. Pohotovosť: 02 5464 7417.

Zubár, ktorý rád varí: Paradajková polievka à la doktor Schill

2 minúty čítania Zverejnené 4. 9. 2025

zubár ktorý rád varí paradajková polievka

Paradajková polievka je evergreenom každej kuchyne – od školskej až po tú u babičky. Aj keď ide o pomerne jednoduchý a na prípravu nenáročný pokrm, každý kuchár či kuchárka ho pripravuje trochu inak. Svoje nuansy do receptu vkladá aj primár našej kliniky MUDr. Alexander Schill. Vďaka sušeným paradajkám či mascarpone, ale tiež použitiu kuracieho vývaru vzniká výnimočná harmónia, ktorá robí vo výsledku z „obyčajnej“ paradajkovej polievky nevšedný gurmánsky zážitok.

Aj tento recept je súčasťou série Zubár, ktorý rád varí. V nej sa doktor Schill spolu s Miriam Kalisovou popri varení rozprávajú aj o zuboch a zubárskych témach, ktoré vás zaujímajú.

Čo sa tentokrát dozviete pri varení paradajkovej polievky?

  • Že zubné strojčeky nenaprávajú iba estetickú stránku nášho chrupu
  • Či môže zubný strojček nosiť aj pacient so zubným implantátom
  • Či môžete peniaze nakumulované v našom programe prevencie Zdravé zuby použiť aj na strojček

Recept na paradajkovú polievku à la doktor Schill

Na prípravu potrebujete

  • olivový olej
  • maslo
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g sušených paradajok
  • 50 g paradajky naložené v oleji
  • 1 konzerva olúpaných paradajok
  • 250 ml paradajkového pretlaku (passata)
  • sušené bylinky (oregano, bazalka)
  • kurací, alebo zeleninový vývar
  • 1 pór
  • 200 g mascarpone

Postup

Na olivovom oleji a masle opražíme nakrájanú cibuľu a pór. Nakrájame sušené paradajky a paradajky naložené v oleji a pridáme do hrnca k opraženej cibuľke a póru. Spolu podusíme. Následne pridáme 3 nakrájané strúčiky cesnaku, restujeme, aby nám základ pekne „prevoňal“. Pridáme 1 konzervu lúpaných paradajok a 250ml paradajkového pretlaku (passata).

Dolejeme buď kuracím, alebo zeleninovým vývarom podľa želaného množstva polievky. Následne pridáme sušené oregano a bazalku a povaríme cca 10 minút. Pridáme po lyžičkách 1 balenie mascarpone. Nakoniec polievku pomaly rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, môžeme doliať vývar podľa vôle. Servírujeme v hlbokých tanieroch, kde polievku ešte ozdobíme čerstvou bazalkou.

Dobrú chuť!

Služby z článku

Ďalšie podobné články

Sledujte svojich zubárov na Instagrame

schilldentalclinic

Dentálna hygienička s pacientkou pri dentálnej hygiene.
Primár Alexander Schill
Zubná korunka