Predĺžili sme otváracie hodiny v Bratislave! Každý pracovný deň od 7:00 do 19:00. Pohotovosť: 02 5464 7417. Počas víkendu ordinuje MDDr. Tomáš Kučera

Zubár, ktorý rád varí: Špargľové cestoviny s guanciale

2 minúty čítania Zverejnené 29. 11. 2025

V ďalšom dieli série Zubár, ktorý rád varí sa k MUDr. Alexandrovi Schillovi a Miriam Kalisovej pridá aj doktorova dcéra Lucia. Spolu pripravia cestoviny so špargľou a guanciale – ľahké jedlo, pri ktorom je krásne vidieť, že to, čo u Schillovcov platí v kuchyni, platí aj v ambulancii: kvalitné suroviny, poctivý prístup a odovzdávanie skúseností z generácie na generáciu.

Popri varení tak nakuknete nielen pod pokrievku, ale aj do zákulisia rodiny, v ktorej vyrástla už tretia generácia zubárov.

Čo sa dozviete tentokrát?

  • Ako vedie MUDr. Schill svoju dcéru k remeslu aj k zodpovednému prístupu k pacientom.
  • Ako funguje Schill Academy a odovzdávanie know-how ďalším zubárom.

 

Recept na špargľové cestoviny s guanciale

Budete potrebovať:

  • 1 balenie cestovín (odporúčame paccheri alebo rigatoni)
  • 1 balenie špargle
  • 150 g slaniny (odporúčame guanciale)
  • 1 ks burraty
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • kúsok masla
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá bazalka na dozdobenie

Postup

Na panvici speníme maslo s olivovým olejom a pridáme na väčšie kúsky nakrájanú zelenú špargľu. Tú sme si predtým očistili, konce odrezali a zelené špičky dali bokom. Na oleji s maslom restujeme iba nakrájané časti špargle. Posolíme a okoreníme, pridáme 2 malé naberačky vody, ktorú máme pripravenú na varenie cestovín a necháme na malom plameni 20 minút dusiť pod pokrievkou. Na druhej panvici si opečieme na suchej panvici nakrájanú slaninu, po opečení vyberieme a dáme bokom.

Do hrnca s vodou pridáme soľ a uvaríme cestoviny. Na panvicu, kde sme opekali slaninu, pridáme odložené špičky špargle a prudko opečieme. Udusené kúsky špargle dáme do mixéra, pridáme parmezán, celú burratu a vymixujeme. Dáme späť do panvice, pridáme 2 malé naberačky vody z cestovín a pridáme cestoviny. Pridáme časť opečenej slaniny a necháme si malú časť na konečné ozdobenie pokrmu na tanieri.

Servírovanie: na tanier dáme porciu cestovín a ozdobíme špičkami tepelne spracovanej špargle, opečenou slaninou a čerstvou bazalkou.

Dobrú chuť!

Ďalšie podobné články

Trápi vás zlý dych

Zápach z úst je častý, no riešiteľný problém. Poznáte jeho skutočné príčiny?

Zápach z úst, odborne nazývaný halitóza alebo foetor ex ore, označuje nepríjemný dych, ktorý môže byť spôsobený rôznymi faktormi. Nejde len o dočasný zápach po cibuli či cesnaku, ale o dlhodobejší problém, ktorý môže signalizovať vážnejšie zdravotné ťažkosti. Typy halitózy Pravá halizóta Pravou…

Prečítajte si článok

Sledujte svojich zubárov na Instagrame

schilldentalclinic

Primár Alexander Schill
Zubná korunka