V ďalšom dieli série Zubár, ktorý rád varí sa k MUDr. Alexandrovi Schillovi a Miriam Kalisovej pridá aj doktorova dcéra Lucia. Spolu pripravia cestoviny so špargľou a guanciale – ľahké jedlo, pri ktorom je krásne vidieť, že to, čo u Schillovcov platí v kuchyni, platí aj v ambulancii: kvalitné suroviny, poctivý prístup a odovzdávanie skúseností z generácie na generáciu.
Popri varení tak nakuknete nielen pod pokrievku, ale aj do zákulisia rodiny, v ktorej vyrástla už tretia generácia zubárov.
Čo sa dozviete tentokrát?
- Ako vedie MUDr. Schill svoju dcéru k remeslu aj k zodpovednému prístupu k pacientom.
- Ako funguje Schill Academy a odovzdávanie know-how ďalším zubárom.
Recept na špargľové cestoviny s guanciale
Budete potrebovať:
- 1 balenie cestovín (odporúčame paccheri alebo rigatoni)
- 1 balenie špargle
- 150 g slaniny (odporúčame guanciale)
- 1 ks burraty
- 100 g strúhaného parmezánu
- olivový olej
- kúsok masla
- soľ
- korenie
- čerstvá bazalka na dozdobenie
Postup
Na panvici speníme maslo s olivovým olejom a pridáme na väčšie kúsky nakrájanú zelenú špargľu. Tú sme si predtým očistili, konce odrezali a zelené špičky dali bokom. Na oleji s maslom restujeme iba nakrájané časti špargle. Posolíme a okoreníme, pridáme 2 malé naberačky vody, ktorú máme pripravenú na varenie cestovín a necháme na malom plameni 20 minút dusiť pod pokrievkou. Na druhej panvici si opečieme na suchej panvici nakrájanú slaninu, po opečení vyberieme a dáme bokom.
Do hrnca s vodou pridáme soľ a uvaríme cestoviny. Na panvicu, kde sme opekali slaninu, pridáme odložené špičky špargle a prudko opečieme. Udusené kúsky špargle dáme do mixéra, pridáme parmezán, celú burratu a vymixujeme. Dáme späť do panvice, pridáme 2 malé naberačky vody z cestovín a pridáme cestoviny. Pridáme časť opečenej slaniny a necháme si malú časť na konečné ozdobenie pokrmu na tanieri.

Servírovanie: na tanier dáme porciu cestovín a ozdobíme špičkami tepelne spracovanej špargle, opečenou slaninou a čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!