Predĺžili sme otváracie hodiny v Bratislave! Každý pracovný deň od 7:00 do 19:00. Pohotovosť: 02 5464 7417.

Zubár, ktorý rád varí: Brodet – stredomorská rybacia polievka

2 minúty čítania Zverejnené 9. 12. 2025

Milujete kuchyne svojich obľúbených destinácií a vždy vás popritom prepadne chuť získať recept? Aj náš pán primár, MUDr. Schill, má tento „zvyk“ – keď mu niečo zachutí, bez ostychu si vypýta recept a poďakuje šéfkuchárovi. Tentoraz si z Chorvátska priniesol recept na legendárny Brodet – stredomorskú rybaciu polievku.

V ďalšej časti relácie Zubár, ktorý rád varí ju pripraví spolu s Miriam Kalisovou a pri varení sa opäť dostanú aj k zubom: k poctivej starostlivosti, férovým informáciám a pár novinkám pre našich pacientov.

Dozviete sa napríklad:

  • kedy a na aké ošetrenie vám zdravotná poisťovňa preplatí časť ošetrenia,
  • ako funguje náš Program Zdravé zuby a ako z neho profituje celá rodina,
  • akú aplikáciu pre klientov pripravujeme, aby ste mali kontroly a odporúčania vždy po ruke.

Recept na Brodet  – stredomorskú rybaciu polievku

Ingrediencie:

  • olivový olej
  • 3 ks cibuľa
  • 1 ks morský vlk cca 700gr, vyfiletovaný (bez kostí)
  • 300 gr  krevety (druhovo väčšie, typ: tygrie krevety)
  • 250 gr pasírované paradajky
  • 1 PL pretlak (koncentát)
  • 1 PL ocot
  • 2 ČL vegeta bez glutamánu
  • 2 ČL soľ
  • čierne korenie

Postup:

Na panvici na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu do sklovita. Môže byť nakrájaná na väčšie kúsky. Po orestovaní pridáme 1 balenie pasírovaných paradajok, 1 polievkovú lyžicu pretlaku, 1 polievkovú lyžicu octa. Následne do hrnca pridáme krevety.

Na väčšie kusy pokrájame morského vlka a tiež pridáme do hrnca. Doplníme vodou a pozvoľna varíme,  pridáme 2 čajové lyžičky sušenej zeleniny (typu vegeta bez glutamánu), 2 čajové lyžičky soli a pridáme čierne korenie podľa chuti. V tejto fáze môžeme dochutiť vínom, prípadne cesnakom a necháme zovrieť. Varíme 20 min.

brodet polievka

Servírovanie: Servírujeme v hlbokých tanieroch  a na záver si každý môže dochutiť polievku podľa chuti. Podávame s kváskovým chlebíkom.

Prajeme dobrú chuť.

Ďalšie podobné články

Sledujte svojich zubárov na Instagrame

schilldentalclinic

Primár Alexander Schill
Zubná korunka