Predĺžili sme otváracie hodiny v Bratislave! Každý pracovný deň od 7:00 do 19:00. Pohotovosť: 02 5464 7417

Zubár, ktorý rád varí: Restované filety zo zubáča s rozmarínom a citrónom

2 minúty čítania Zverejnené 30. 6. 2025

restovaný zubáč schill zubár

Tretí diel z unikátnej série Zubár, ktorý rád varí prináša priam až osudový vzťah medzi šéfkuchárom a pripravovaným pokrmom. Primár našej kliniky MUDr. Alexander Schill sa v spoločnosti Miriam Kalisovej tentokrát pustil do prípravy filiet zo zubáča s pestrofarebným zeleninovým doprovodom na tanieri.

A v čom spočíva osudový vzťah doktora a pripravovaného jedla?

Nuž, slovo schill v nemčine pomenúva práve sladkovodnú rybu, ktorá je hlavným hrdinom tejto časti, teda zubáča. A zubáča v podaní zubára-zubáča ste s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nevarili.

Čo sa v tejto časti (okrem receptu) dozviete?

  • Z čoho malým deťom sčernajú zúbky a ako tomu predísť
  • Či môže matka olízaním cumlíka preniesť zubný kaz na dieťa
  • Či si máme zuby umývať PRED alebo PO jedle
  • Aký jedinečný program prevencie zdravých zubov spustila Schill Dental Clinic

Recept na restované filety zo zubáča s rozmarínom a citrónom

Na prípravu zubáča potrebujete:

  • olivový olej
  • 4 filety zubáča
  • čerstvý rozmarín
  • 1 citrón

Na prípravu dusenej zeleniny (príloha) potrebujete:

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • zelená, žltá, červená paprika
  • 100 g cherry paradajok
  • mletá paprika
  • mletá rasca
  • 2 dl pasírovaných paradajok
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Postup

Na rozpálenej panvici osmažíme na olivovom oleji cibuľu nakrájanú na mesiačiky a 2 strúčiky cesnaku. Po krátkom podusení pridáme na väčšie kusy nakrájaný mix farebnej papriky. Opäť premiešame a krátko podusíme, pridáme nakrájané paradajky, ochutíme červenou mletou paprikou, mletou rascou.

Pridáme 2 dl pasírovaných paradajok a polhodiny dusíme. Nakoniec pridáme odložené 2 nakrájané strúčiky cesnaku a na záver pridáme čierne mleté korenie a posolíme podľa chuti.

Filety zo zubáča jemne osolíme a vysušíme papierovou vreckovkou. Na rozpálenej panvici na olivovom oleji opečieme filety z oboch strán, v procese opekania pridáme nasekaný čerstvý rozmarín a plátky citróna.

Opečeného zubáča servírujeme na dusenej zelenine, dozdobíme rozmarínom a uduseným citrónom.

zubár, ktorý rád varí zubáč schill

Prajeme dobrú chuť!

A keď sme počas varenia trafili nejaký klinec (váš problém so zubami) po hlavičke, doktor Schill a jeho kolegovia v Bratislave, Žiline a v Košiciach sa oň radi posatarajú. Objednajte sa online alebo telefonicky.

Ďalšie podobné články

Sledujte svojich zubárov na Instagrame

schilldentalclinic

Dentálna hygienička s pacientkou pri dentálnej hygiene.
Primár Alexander Schill
Zubná korunka