Recepty z kuchyne doktora Schilla sú vždy chutné, zdravé, ale vyznačujú sa tiež jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Inak to nie je ani v prípade tohto zaujímavého jedla, ktoré do vašej kuchyne akiste prinesie jemný závan leta pri Jadrane.
Primár našej kliniky Alexander Schill je vychýrený milovník gastronómie a skvelý kuchár. Tentokrát spolu s Mirkou Kalisovou upečie rybu v soli. A hoci sa morský vlk bude piecť bez kvapky oleja v kruste, v ktorej je až celé kilo soli, ryba po dopečení nebude vôbec slaná. Zato si však udrží šťavnatosť, nezosuší sa a ani nepripečie.
Čo sa pri pečení morského vlka dozviete?
- Či sa dá kvalitnou stravou podporiť zubná sklovina
- Ako často chodiť na dentálnu hygienu, aby vám nebola nepríjemná
- O unikátnom programe Zdravé zuby, vďaka ktorému si môžete našetriť na budúce ošetrenie vás alebo vašich blízkych
Recept na prípravu ryby v soli
Na prípravu potrebujete
- morský vlk, alebo iný druh ryby (nemusíme čistiť), veľkosť cca 1kg
- 1 kg soli
- bylinky podľa chuti (tymián, majorán, prípadne, kto má rád aj cesnak)
- 4 vajíčka (použijeme iba bielky)
- olivový olej na servírovanie
- približne 3 väčšie zemiaky ako príloha
Postup
Vaječné bielky vyšľaháme na sneh, ktorý neskôr zamiešame s 1 kg soli. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Do vnútra ryby vložíme pripravené bylinky a rybu na plechu obložíme pripravenou soľnou zmesou. Ryba by mala byť celá zabalená v soľnej zmesi, aby pri sa pri pečení šťava neodparila a zostala vo vnútri.
Dáme piecť na 220 stupňov / 40 minút. Po upečením soľnú krustu rozbijeme lyžičkou. Rybu očistíme od kože a vyberieme čistú upečenú rybu.
Poznámka: Tvrdá soľná vrstva chráni rybu pred priamym teplom a vysychaním, čím zaručujeme šťavnaté a jemné mäso s prirodzenou chuťou.
Príloha: Očistené zemiaky nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 mm, rozložíme na samostatný plech na papier na pečenie, osolíme a jemne polejeme olivovým olejom. Pečieme spolu s rybou na 220 stupňov / 40 minút. Po 30 minútach, pred dopečením zemiaky ešte posypeme nasekaným rozmarínom.

Naše odporúčanie pre servírovanie: Na tanier rozložíme zemiaky a na ne potom rybu, ktorú podľa chuti osolíme, pridáme bylinky na ozdobenie.
Dobrú chuť!