Predĺžili sme otváracie hodiny v Bratislave! Každý pracovný deň od 7:00 do 19:00. Pohotovosť: 02 5464 7417.

Zubár, ktorý rád varí: Ryba v soli

2 minúty čítania Zverejnené 29. 9. 2025

zubar ktory rad vari ryba v soli

Recepty z kuchyne doktora Schilla sú vždy chutné, zdravé, ale vyznačujú sa tiež jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Inak to nie je ani v prípade tohto zaujímavého jedla, ktoré do vašej kuchyne akiste prinesie jemný závan leta pri Jadrane.

Primár našej kliniky Alexander Schill je vychýrený milovník gastronómie a skvelý kuchár. Tentokrát spolu s Mirkou Kalisovou upečie rybu v soli. A hoci sa morský vlk bude piecť bez kvapky oleja v kruste, v ktorej je až celé kilo soli, ryba po dopečení nebude vôbec slaná. Zato si však udrží šťavnatosť, nezosuší sa a ani nepripečie.

Čo sa pri pečení morského vlka dozviete?

  • Či sa dá kvalitnou stravou podporiť zubná sklovina
  • Ako často chodiť na dentálnu hygienu, aby vám nebola nepríjemná
  • O unikátnom programe Zdravé zuby, vďaka ktorému si môžete našetriť na budúce ošetrenie vás alebo vašich blízkych

Recept na prípravu ryby v soli

Na prípravu potrebujete

  • morský vlk, alebo iný druh ryby (nemusíme čistiť), veľkosť cca 1kg
  • 1 kg soli
  • bylinky podľa chuti (tymián, majorán, prípadne, kto má rád aj cesnak)
  • 4 vajíčka (použijeme iba bielky)
  • olivový olej na servírovanie
  • približne 3 väčšie zemiaky ako príloha

Postup

Vaječné bielky vyšľaháme na sneh, ktorý neskôr zamiešame s 1 kg soli. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Do vnútra ryby vložíme pripravené bylinky a rybu na plechu obložíme pripravenou soľnou zmesou. Ryba by mala byť celá zabalená v soľnej zmesi, aby pri sa pri pečení šťava neodparila a zostala vo vnútri.

Dáme piecť na 220 stupňov / 40 minút. Po upečením soľnú krustu rozbijeme lyžičkou. Rybu očistíme od kože a vyberieme čistú upečenú rybu.

Poznámka: Tvrdá soľná vrstva chráni rybu pred priamym teplom a vysychaním, čím zaručujeme šťavnaté a jemné mäso s prirodzenou chuťou.

Príloha: Očistené zemiaky nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 mm, rozložíme na samostatný plech na papier na pečenie, osolíme a jemne polejeme olivovým olejom. Pečieme spolu s rybou na 220 stupňov / 40 minút. Po 30 minútach, pred dopečením zemiaky ešte posypeme nasekaným rozmarínom.

recept ryba v soli

Naše odporúčanie pre servírovanie: Na tanier rozložíme zemiaky a na ne potom rybu, ktorú podľa chuti osolíme, pridáme bylinky na ozdobenie.

Dobrú chuť!

Ďalšie podobné články

Sledujte svojich zubárov na Instagrame

schilldentalclinic

Dentálna hygienička s pacientkou pri dentálnej hygiene.
Primár Alexander Schill
Zubná korunka